Producent

Importörer och tillverkare av däck, fordon eller redskap

Tillverkare av däck, verksamheter som för in däck och sätter på marknaden i Sverige (säljer eller tar i eget bruk), samt verksamheter tillverkar eller för in fordon eller maskiner med originalmonterade däck och sätter på marknaden i Sverige; omfattas av producentansvar för däck. Verksamheter som säljer däck till slutanvändare har ansvar att ta emot uttjänta däck i samma omfattning.

Svensk Däckåtervinning AB är däckbranschens svar på förordningen om producentansvar för däck (2023:133, av Naturvårdsverket godkänd producentansvarsorganisation, och har till uppgift att organisera insamlingen och återvinningen av uttjänta däck under producentansvaret.

På denna sida kan du läsa mer om vad som gäller för just dig.

Inrapportering

Inrapportering för företag anslutna till Svensk Däckåtervinning.

Läs mer

 

Vad är Producentansvar?

Producentansvar för däck (2023:133)

Läs mer

Naturvårdsverket

Stöd och information.

Läs mer

Förordning (2023:133) om producentansvar för däck

Sveriges riksdag

Läs mer

Återvinningsavgifter

Längre ner på sidan kan du ladda ner prislistan för återvinningsavgifter.

Återvinningsstatistik

Ta del av statistik och nyckeltal

Läs mer

Anslutna producenter

Läs mer

Återvinnings­avgifter

Verksamheter tillverkar eller för in däck till Sverige och säljer dem vidare eller tar dem i eget bruk, omfattas av producentansvar enligt förordningen om producentansvar för däck (SFS 2023:133). Producentansvaret gäller både lösa däck och originalmonterade däck (undantaget originalmonterade däck på personbilar upp till 3,5 ton). En verksamhet som omfattas av producentansvaret ska vara anmäld som producent till Naturvårdsverket, samt ansluten till godkänd producentansvarsorganisation (Svensk Däckåtervinning AB).

Anslutna producenter rapporterar kvartalsvis i efterhand till Svensk Däckåtervinning hur många däck i respektive kategori som de för in till Sverige och levererar på den svenska marknaden. Leveranstidpunkten, eller tidpunkten när däcket tagits i eget bruk, är avgörande för till vilken period däcket hör, och därmed på vilket kvartal ett däck ska rapporteras. Efter rapportering faktuerar Svensk Däckåtervinning de resulterande återvinningsavgifterna plus moms. Återvinningsavgifterna finansierar Svensk Däckåtervinnings system för landsomfattande insamling och återvinning av producentansvarsdäck.

Se aktuell prislista nedan

Ladda ner aktuell prislista

Statistik

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Läs mer

Har du frågor?

Vänligen hör av dig till Svensk Däckåtervinning oavsett om det handlar om däckupphämtning, materialets egenskaper, Art of Recycling eller däckåtervinning generellt.

Kundtjänst (däckupphämtning)

08 50 23 90 20

kundtjanst@sdab.se

Övriga frågor

08 50 60 10 55

info@sdab.se

Art of Recycling

media@sdab.se